Home

De registratie voor deze lezing is helaas gesloten. 

 

Datum            zaterdag 22 mei 2021

Tijd                 14.00-15.00 uur

Locatie            MS Teams (digitaal)

Spreker           David de Haan, conservator kunstcollecties

 

Depotschatten

De Vrienden kiezen: Huwelijksportretten

Op zaterdag 22 mei organiseert Museum Prinsenhof Delft in samenwerking met de Vriendenvereniging de lezing Depotschatten.

Voor deze speciale Vriendenlezing zijn de conservatoren van Museum Prinsenhof Delft het depot in gedoken. Hier hebben ze vijf schatten in de collectie ontdekt die meer aandacht verdienen. Het zijn de Vrienden die mochten kiezen en ze kozen voor twee huwelijkportretten met een wel hele bijzondere geschiedenis:

De twee zeventiende-eeuwse huwelijksportretten hebben een bijzondere geschiedenis. Ze zijn in 1975 door Margarete Elias-Schloss nagelaten aan de stad Delft. Zij bewoonde het pand Oude Delft 157. De schilderijen behoorden toe aan haar echtgenoot prof. dr. jhr. Gerhard Elias, (buitengewoon) hoogleraar aan de Polytechnische Hogeschool. Elias stamde uit een Amsterdamse regentenfamilie en de monumentale portretten zouden zijn voorouders voorstellen. Als zodanig hingen zij jarenlang in de trouwzaal van het stadhuis in Delft. Tot een kunsthistoricus ontdekte dat de geportretteerden een hele andere identiteit hadden. Het bleken Frans Banninck Cocq (1605-1655) en zijn echtgenote Maria Overlander (1603-1678) te zijn. Tijdens de lezing vertelt conservator David de Haan over de oorzaak van deze jarenlange misvatting.

 

Aanmelden kan via het tabblad 'Registreren' bovenaan deze pagina

De mail met link naar het MS Teams event waarmee u kunt deelnemen ontvangt u vrijdag 21 mei.